Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer

Η Microsoft χτυπά τον κώδωνα του θανάτου για τον Internet Explorer με την ανακοίνωση της ότι θα σταματήσει την υποστήριξη παλαιότερων εκδόσεων. Στον επίσημο ιστότοπό της, η Microsoft έγραψε στις 12 Ιανουαρίου, ότι όλες οι εκδόσεις που είναι παλαιότερες από την τωρινή δεν θα υποστηρίζονται. Για όσους χρησιμοποιούν Windows 7 και 8.1, η τελευταία έκδοση διαθέσιμη έκδοση είναι η 11. Αλλά για όσους έχουν ακόμα τα Windows Vista, η τελευταία διαθέσιμη έκδοση του Internet Explorer είναι η 9.
Αυτές οι εκδόσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεων προβλημάτων καθώς και τεχνική υποστήριξη μέχρι η Microsoft να αποφασίσει ότι θα σταματήσει να τα υποστηρίζει και ως λειτουργικά συστήματα.
Η εταιρεία επίσης καλεί τους πελάτες της να ενημερώσουν τον Internet Explorer στην τελευταία έκδοση, καθώς υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια στις παλαιότερες εκδόσεις και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες απειλές να χρησιμοποιεί κάποιος μη υποστηριζόμενη έκδοσή του.
«Μετά τις 12 Ιανουαρίου 2016, η Microsoft δεν θα παρέχει αναβαθμίσεις ασφαλείας ή τεχνική υποστήριξη για παλιότερες εκδόσεις του InternetExplorer» λέει η εταιρεία με ανάρτησή της στον επίσημο ιστότοπό της. Και συνεχίζει: «Αυτές οι ενημερώσεις διορθώνουν κενά ασφαλείας (που μπορεί να τα εκμεταλλευτούν κακόβουλα προγράμματα), ώστε να προστατευθούν οι χρήστες και τα δεδομένα τους. Οι συχνές ενημερώσεις ασφαλείας προστατεύουν τους υπολογιστές από κακόβουλες επιθέσεις, οπότε η ενημέρωση στην τελευταία έκδοση του Internet Explorer είναι πολύ σημαντική».
Η κίνηση αυτή της Μicrosoft αποτελεί και μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ώστε να ωθήσει τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τον νέο περιηγητή διαδικτύου της, Microsoft Edge. Έναν περιηγητή που αντίθετα με τον προκάτοχό του έχει πάρει πολύ καλές κριτικές και συνεχίζει να καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης ως περιηγητής διαδικτύου
Η κίνηση αυτή της Μicrosoft αποτελεί και μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ώστε να ωθήσει τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τον νέο περιηγητή διαδικτύου της, Microsoft Edge. Έναν περιηγητή που αντίθετα με τον προκάτοχό του έχει πάρει πολύ καλές κριτικές και συνεχίζει να καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης ως περιηγητής Διαδικτύου. Με την εμφάνιση των Firefox και Chrome τα τελευταία χρόνια οι χρήστες είχαν αφήσει τον Internet Explorer στην μοίρα του. Μια μοίρα που την όρισε η αδυναμία της Microsoft να μείνει κοντά στους ανταγωνιστές της.
Αν και η Microsoft υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας για τους ΙΕ 11 και 9, είναι ξεκάθαρο ότι οι χρήστες τους δεν πρόκειται να λάβουν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες καθώς η εταιρεία θα τα προσθέτει στον νέο της  περιηγητή, Microsoft Edge.
Για τους περισσότερους καταναλωτές το να αλλάξουν σε έναν νέο περιηγητή δεν πρόκειται να είναι μεγάλο πρόβλημα, ειδικά αν οι αυτοματοποιημένες ενημερώσεις είναι ενεργοποιημένες. Αλλά ακόμα και η ίδια η Microsoft αναγνωρίζει ότι οι εταιρικοί χρήστες ίσως αντιμετωπίσουν μικρά προβλήματα. Και αυτό επειδή υπάρχουν εταιρείες που χρησιμοποιούν τον Internet Explorer με ενσωματωμένες εφαρμογές βασισμένες σε παλιότερες εκδόσεις του. Η Microsoft όμως λέει ότι η εταιρική έκδοση του Internet Explorer 11 θα διευκολύνει την διαδικασία για τις εταιρείες.
«Για να βοηθήσουμε τους πελάτες που έχουν εργασιακή ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τον Internet Explorer 11, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε βελτιώσεις συμβατότητας, εργαλεία και άλλα για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας».
Αυτές οι βελτιώσεις θα συμπεριλαμβάνουν υποστήριξη για HTTP θύρες και εργαλεία που επιτρέπουν στον Internet Explorer να μιμηθεί τον τρόπο που τα Web Apps τρέχουν σε παλαιότερες εκδόσεις του προγράμματος περιήγησης. Στα Windows 10, η Microsoft επιτρέπει επίσης στους χρήστες να ρυθμίσουν την εταιρική έκδοση του Internet Explorer 11 ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου.
(του Αίαντα Αρτεμάκη, από το protagon.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: